herbestemming hoeve

herbestemming, verbouwing & inrichting van een langgevelhoeve tot kangoeroewoning
foto: Studio Claerhout

Kinrooi
2004-2006

+

Niet voor iedereen is een nieuw vrijstaand huis in een typisch Vlaamse verkaveling dé ultieme droom. Een koppel ruilde hun ‘droom’huis in voor de zonevreemd gelegen langgevelhoeve van de ouders met de bedoeling deze te transformeren tot een kangoeroewoning.

Opdat het reeds bestaande woongedeelte van de ouders behouden kon blijven, werd het plan opgevat om het woongedeelte van de kinderen te voorzien in de voormalige stallen, aan de achterzijde van het gebouw. Het moeilijkste van deze opdracht was de beperking van het volume van het woongebouw tot maximaal 1.000 m³. In principe betekende dit dat een stuk van het gebouw -dat een totaal volume had van 1.439 m³- afgebroken zou moeten worden. Het voorkomen van de hoeve zou hierdoor echter té drastisch veranderen wat niet aanvaardbaar zou zijn in de omgeving.

Er werd gekozen om het oorspronkelijke profiel van de hoeve te behouden en de verplichte volume-afname te realiseren door een uitsnijding loodrecht op de achtergevel en binnen de contouren van de te behouden schil. Hierdoor is een prachtige overdekte en gedeeltelijk ommuurde buitenruimte ontstaan waaraan de woonruimtes van de kinderen zijn voorzien. Vanuit deze woonruimtes hebben de bewoners een prachtig uitzicht over de achterliggende weiden en velden.