uitbreiding woning

uitbreiding & inrichting van een eengezinswoning
foto: Dennis Brebels

kessel-lo
2009-2013

+

De verbouwing van deze woning is een direct antwoord op de vraag naar een betere visuele en fysieke relatie tussen de woning en de tuin. De vroegere organisatie en de uitgesproken helling van het terrein maakte dit aanvankelijk onmogelijk.

In de nieuwe toestand bevinden de leefruimten zich op het niveau van de tuin in plaats van het straatniveau, een hoogteverschil van één bouwlaag. De bestaande trap ontsluit beide verdiepingen die maximaal geörienteerd zijn naar de achterliggende buitenruimte.

Zowel bij de verbouwing van de bestaande kelder tot leefkeuken, als in de uitbreiding met de zithoek worden een aantal belangrijke kenmerken van de bestaande woning bijna letterlijk hernomen. De interne niveauverschillen worden herhaald in het nieuwe volume van de zitkamer die door haar lagere positie de tuin nog sterker opzoekt. Ook de nadrukkelijke aanwezigheid van de houten dakranden en balustrades, en hun horizontale belijning worden overgenomen in de nieuwe toevoegingen.

Het gekozen materialenpallet en de detaillering van de nieuwe elementen, zowel binnen als buiten, versterken het idee van een bestaande en een nieuwe woning die samen versmelten tot één nieuw geheel.