wooncollectief

wooncollectief gravinstraat-gijselsstraat in opdracht van AG Vespa
nieuwbouwproject met 6 appartementen, 4 woningen, een gemeenschappelijke binnentuin en ondergrondse parkeergarage
foto: Tim Van de Velde

Borgerhout
2015-2021

+

Dit woonproject bestaat uit een mix van verschillende woontypes, een ondergrondse parkeergarage en een gemeenschappelijke binnentuin. Het werd gerealiseerd op een perceel middenin een onvolledig bouwblok gelegen vlakbij de Turnhoutse Poort in Borgerhout.

Het ontwerp start met de vraag hoe het collectieve karakter van de buitenruimte kan gestimuleerd worden als een plaats voor toevallige ontmoetingen. De gemeenschappelijke tuin speelt daarom een cruciale rol in de interne circulatie. Ze is het knooppunt tussen het publiek domein, de gemeenschappelijke delen en de private buiten- en binnenruimte.

Via een onderdoorgang is de tuin voor de bewoners rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat. Een grote luifel doet er dienst als fietsenstalling, maar kan ook gebruikt worden voor gemeenschappelijke activiteiten. De ondergrondse parkeergarage is van hieruit bereikbaar door middel van één van de buitentrappen afgeschermd door de luifel.

Alle wooneenheden beschikken over een privaat terras dat uitgeeft op de tuin en dat van daaruit ook rechtstreeks bereikbaar is. De appartementen zijn daarom niet alleen toegankelijk via een lift, maar ook via een buitentrap die zich bevindt tussen de terrassen en uitmondt in de tuin.

De 6 doorzonappartementen worden georganiseerd zonder onderscheid tussen voor- en achterzijde. De woon- en slaapkamers die zich bevinden aan de buitengevels worden van elkaar gescheiden door de nevenruimten die middenin het bouwvolume worden geconcentreerd. De functies van de vertrekken zijn inwisselbaar. Binnen de grenzen van een wooneenheid zijn er geen dragende muren en wordt de structuur gevormd door balken en kolommen die de nodige vrijheid geven voor de (her-)inrichting op korte en op lange termijn.

De 4 woningen hebben een uiterst eenvoudige planopbouw en zijn structureel opgebouwd uit 7 of 8 identieke kamers die naargelang hun functie een permanente of flexibele invulling krijgen met niet-dragende elementen.

De verschijningsvorm van de gebouwen laat zich inspireren door een aantal anonieme en gelijkaardige woongebouwen in de directe omgeving van het project. Woningen met een stenen plint, een licht getinte gevel en een nadrukkelijke kroonlijst